Det började en höstdag på Restaurang Pilen på Bryggargatan i Stockholm, en klass 2-restaurang med allt från klassisk spritkassa, stort vattenbad till slipad servispersonal. Mycket har hänt sedan dess, och nästan allt är positivt. Kockyrket i dag har fått nästan orimligt gott rykte. Under mina trettio år i branschen har jag fått vara med om och vara en del i den fantastiska utveckling som restaurang-Sverige varit med om.

Min utbildning började hemma. När jag växte upp med min familj i Södermanland och spenderade alla mina somrar med mor- och farföräldrar som visade mig allt från kräftfiske till ympning av äppleträd. Det var farmors hallonhäck som skulle skördas på rätt dag och odlingar som skulle rensas. Det har gett mig en stadig råvarugrund som är viktig idag. Man pratar om att alla kockar borde ha en egen ”täppa”, jag anser att jag är född i en sådan och det är jag stolt över.

Under min tid i som kock har jag fått uppleva enormt mycket, jag har samlat på mig många intryck. Självklart mest från restaurangvärlden men mitt intresse för mat har breddats under åren. Inte trodde jag att jag skulle coacha personalen i en skolmatsal, sitta i juryn för Sveriges bästa matbutik eller jobba med industriell utveckling av olika livsmedel. Intresset för mat är större än ett restaurangkök.

Det kanske viktigaste jag har lärt mig genom åren har varit att fånga tillfället och att alltid vara på tå. Totalupplevelse och att finna lösningen till en riktig lyckad måltid är lika viktigt i skolmatsalen som vid en väl avvägd avsmakningsmeny.

Jag önskar er varmt välkomna till Långbro Värdshus och Restaurang Asplund. Allt från en snabb vardaglunch till en lång lördagmiddag.

Anställningar/företagare:
2014: Krögare på Restaurang Asplund, Solna
2005: Krögare på Långbro Värdshus.
2005: Ordförande Föreningen Årets Kock. Åretskock.se
2000: Utsedd till Kreativ utbildningsledare på Restaurangakademien i Stockholm. Restaurangakademien.se
1998: Kökschef & delägare på Villa Källhagen, Djurgården, Stockholm.
1994: Delägare i Fjäderholmarnas Krog där jag arbetade som kökschef.
1994: Medverkade i TV4 som morgonkock för första gången.
1990: Köksmästare på Fjäderholmarnas Krog.
1985–1990: Souschef på restaurang Eriks Fisk, 1 stjärna i Guide Michelin.
1986: Assistent till Ulf Kappen på restaurang Eriks, vid Europamästerskapen i Fiskmatlagning.
1985: 6 månaders praktik på Lámandier de Mougins,
Roger Verge, 2 stjärnor i Guide Michelin.
1985: 1 månads praktik på Moulin de Mougins, 3 stjärnor i Guide Michelin.
1983: Kock på restaurang Eriks, under ledning av Erik Lallerstedt och Ulf Kappen.
1980–1982: 1,5 års praktik med fast anställning på restaurang Stadshuskällaren. Medverkade vid 3 nobelfester.
1980: 6 månaders praktik på restaurang Pilen, Sara Restaurang.

Utmärkelser:
2012: Invald i besöksnäringens Hall of Fame, Besöksliv
2009: Hederspris White Guide
2005: Journalisternas kock.
2002: Guldfenan Svensk Fisk.
2001: Årets Werner Hederspris utdelat av Werner Vögeli.
2000: Fredrik Eriksson, Laisa Hammarberg och Gunilla Wannerberg utses till ”Årets Krögare” i tidningen Gourmet.
1997: Utsedd till ”Kockarnas Kock” för andra gången.
1997: Utmärkelsen Smakskeden från Lilla Sällskapet.
1996: Styrelseledamot i ”Föreningen Årets Kock”.
1994: Invald till Sandahl Foundation.
1994: Utsedd till ”Kockarnas Kock” av branschens köksmästare.
1994: Gastronomiska Akademiens guldmedalj.
1988–1990: Medlem i Svenska Kocklandslaget.

Tävlingar:
Chicago – silver
Oslo – silver
Singapore – silver och brons
Frankfurt – silver
1996: Europamästare i Bordeaux/Challenge de Européen Championship.
1993: Sveriges representant vid Bocuse d´Or. Placering 7:e plats.
1987: Årets kock.
1986: 2:a Europamästerskapen Fisk/Matlagning.